MER ENN er historien om fotballspilleren og kokken som er genuint opptatt av å spise sunt og bærekraftig. Snåle, kortreiste grønnsaker som ellers hadde blitt kastet i bosset, blir heller brukt som en sentral ingrediens i blant annet pizzabunner, pizzasnurrer og focaccia.

Ingrid Spord er landslagsspiller i fotball og kaptein på Sandviken. Det er en stor prestasjon. Det krever hardt arbeid og dedikasjon, og man må levere mer enn forventet – mer enn det som er vanlig. Men det er ikke nok for henne.

Under Norway Cup i 2017 vandret Ingrid på Ekebergsletta med selveste statsminister Erna Solberg. De gikk fra bærekraftsmål til bærekraftsmål, og Ingrid ble inspirert til å gjøre en forskjell.

Et sunt kosthold er viktig, og som toppidrettsutøver blir det ekstra fokus på dette. Jan Steinar Sleen har tidligere vært fotballtreneren til Ingrid, og har vært en viktig brikke i hennes utvikling som fotballspiller. Han er også kokk. De deler derfor holdningene om et sunt kosthold, prestasjon og det å utnytte ressursene man har tilgjengelig.

Bærekraft er også viktig for begge to. Kjernesaken er at det kastes altfor mye mat. Blant annet selger ikke matvarebutikkene hvilke som helst gulrøtter. Noen er for store, mens andre er for snåle – deformerte og vanskelige å rense og skrelle. Mye av dette blir kastet.


Produktutvikler Jan Steinar Sleen, Daglig leder Ingrid Spord og baker Johannes Walle viser stolt frem noen av produktene sine.

Ingrid og Jan Steinar elsker pizza, men har ikke villet spise det så ofte siden det ikke er så sunt. De ville derfor slå to fluer i en smekk og bruke snåle gulrøtter i en sunn og smakfull pizzabunn. Firmaet Grønn Mat AS ble dannet, og produktet fikk det passende navnet MER ENN – produkter med mer enn vanlige ingredienser. Dette ble en produktserie med pizzabunn, pizzasnurrer, focaccia og rundstykker med gulrøtter – i første omgang. Emballasjene er selvfølgelig miljøvennlige og gjenvinnbare.

For å vise hvor mye «mer enn» det er i produktene, har de laget sin egen «Grøntskalaen», lik «grovhetsskalaen» på brød.


«Grøntskalaen»-merkingen på produktene viser hvor mye gulrot det er i produktene. Focaccia har 49,2 % gulrot i seg, mens rundstykkene har 45,6 %.

De snåle gulrøttene hentes inn lokalt fra blant annet Måkestad Engros AS, og må vaskes og skrelles. Omtrent 20 % av gulrøttene kappes vekk, og kan ikke brukes direkte i produktene. I stedet sendes avkapp ukentlig som matressurs til BIR Bedrift sin Fôrproduksjon, som igjen blir sendt til larvene hos Invertapro på Voss. Lokal bærekraft i praksis.


T.v.: Gulrøttene mottas i bigbags. De vaskes og skrelles, og gulrøtter til produksjonen og avkapp til larvene sorteres hver for seg. T.h.: Gulrøttene kvernes til en mos og lagres før produksjon.

En slik bærekraftig produksjon og slike personer som tenker at alt er mulig, er avgjørende for en bærekraftig fremtid. BIR Bedrift er stolt av å samarbeide med Grønn Mat/MER ENN og er spent på utviklingen!


T.h.: Deilige rundstykker med hele 45,6 % gulrot.


Vi var så heldige at vi fikk smake på MER ENN sine pizzasnurrer da vi var på besøk.