– Hvordan kan vi materialgjenvinne 9,3 tonn ananas på best mulig måte? Spørsmålet ble stilt til vår salgsleder Tor Mario Auran av Sofie Østergaard, fagsjef bærekraft og emballasje for Norgesmøllene.

Umiddelbart var ikke svaret fôr til Invertapro sine melbillelarver. Samtidig var Norgesmøllene tydelig på at de ønsket at vi skulle se på mer bærekraftige løsninger enn tradisjonell kompostering.

– Det er utrolig kjekt at markedet nå har så tydelige ønsker og krav om bedre materialgjenvinning. Her snakker vi om oppsirkulering. Kudos til Norgesmøllene som var bevisst på dette, sier Tor Mario.

Dette er en fin utfordring, og vi hadde flere alternativer å utforske. I tillegg til larvene var Matsentralen og det nyopprettede selskapet Grønn Mat AS mulige samarbeidspartnere for dette prosjektet.

BIR Bedrift tok kontakt med Invertapro som var veldig villig til å la larvene prøve seg på tørket ananas. Også dette blir en test: Gir det best resultat om larvene får ananas «as is», eller bør den behandles hos BIR Bedrift først, som vi gjør med andre matressurser vi samler inn til dette formålet?

Tørkede ananasbiter er ganske lett, så 9,3 tonn utgjør 18 paller som ble transportert til BIR Bedrift sitt mottaksanlegg på Lønningen ved Flesland. Deretter ble en mindre testmengde kjørt til Voss – og larvene spiser som bare det!

Takk til Norgesmøllene for en fin utfordring!

 

9,3 tonn tørket ananas transporteres fra Norgesmøllene.

 

18 paller med tørket ananas lagres hos BIR Bedrift.

Ananasen servert til larvene hos Invertapro.